Dé legpatronen van dit moment

Wie tegels kiest, kiest niet alleen in termen van woonstijlen, kleuren, materialen en formaten. Ook wat betreft het legpatroon voor vloer- en wandbekleding bestaat er een waaier aan mogelijkheden. Heb jij al een favoriet? Impermo zet de mooiste legpatronen van het moment op een rijtje.

De klassieker: parket met visgraatpatroon

Bij legpatronen denken we bijna automatisch aan de visgraat! Het zigzagpatroon is populair bij elk type parket: meerlagigfineerparket of keramisch, zoals Pecan Taupe. Maar ook bij de wandbetegeling van badkamers en keukens zorgt een visgraatpatroon voor die extra touch! Kies in deze ruimtes bijvoorbeeld voor een visgraatpatroon met Neutra Cool Grey Glossy.

Voor de plaatsing van dit patroon heb je planken nodig van eenzelfde lengte. Die lengte bepaal je trouwens zelf. In een kleinere ruimte, zoals de kinderkamer, past een klein visgraatpatroon prima. Voor grotere ruimtes, zoals de woonkamer, kan je dan weer een groter patroon creëren door langere planken te gebruiken. Een origineel effect dat helemaal thuishoort in een Scandinavische en groene woonstijl!

Net iets anders: Hongaarse punt

Het visgraatpatroon wordt vaak verward met de Hongaarse punt. Beide maken gebruik van legplanken met dezelfde lengte, maar de Hongaarse punt wordt altijd met hoeken van 60 graden gelegd én de planken sluiten aan de bovenzijde mooi aan. Net als bij het visgraatpatroon vergt de plaatsing van een Hongaarse punt precisiewerk. Een intensieve klus die je liever wilt vermijden? Tilestone Nordic Oak Chevron is een grootformaat keramische tegel van 150 x 75 cm met houttekening in Hongaars legverband. Het resultaat is een rustig en strak geheel met authentieke uitstraling.

Wildpatroon voor de durvers

Het wildpatroon is vooral erg geliefd bij de houtlook en kan met keramisch, meerlagig of fineerparket. Ook (vinyl)laminaat en de kurkvloeren van Santana in houtlook komen hier in aanmerking.

Wat de plaatsing van het wildpatroon betreft, zorg je er bij elke nieuwe rij voor dat de lengte van de plank langer is dan de breedte. Daarom start je bij de allereerste rij best met een vijfde van de lengte en speel je daarna wat met de lengtes. Vermijd om iedere keer een nieuwe rij te starten met het stuk dat je overhoudt van de vorige rij. Op die manier krijg je het onnatuurlijk effect van een trapstructuur.

Als het iets gewaagder mag, zorgt het wildverband met keramische wandtegels voor een stevige portie power! Hierbij gebruik je tegels van verschillende lengtes en breedtes. Ga bijvoorbeeld voor Neutra Cool Grey Glossy en combineer het vierkant met het rechthoekig formaat. Of wat dacht je ervan om verschillende kleuren met elkaar te combineren? Jij beslist!

Halfsteensverband: half werk is geen werk

Simpel, mooi en praktisch: zo omschrijven we het halfsteensverband het liefst. Met dit patroon, ook wel metselverband genoemd, heb je niet al te veel zaag- en denkwerk. De eerste rij tegels start met een hele tegel, de tweede rij met een halve. Zo komt het einde van de tegel altijd in het midden van de tegel erboven én eronder.

Door je tegels te schranken zoals bakstenen, zorg je in zowel landelijke als moderne woonstijlen voor een levendige toets. Dit legpatroon is zowel op de vloer als aan de wand mogelijk en wordt voornamelijk toegepast bij rechthoekige tegels, zoals Artisan Aqua Glossy. Deze wandtegels kun je bovendien nog eens combineren met de vierkante variant – denk aan het wildpatroon! – en één van de 11 overige kleuren om een extra origineel patroon te creëren. Mix & match! Wil je het legpatroon extra in de verf zetten? Gebruik dan een contrasterend voegkleur.

Sfeervol romaans verband

Romaans verband, ook wel module genoemd, is ideaal voor wie traditioneel en landelijk modern wil verzoenen. Bij dit legpatroon worden de vloertegels gelegd in een patroon met meerdere formaten. Tilestone Belgium Stone Grey bestaat bijvoorbeeld in 4 verschillende formaten die je perfect kunt combineren tot een sfeervol romaans verband.

Vind een toonzaal in de buurt

Meer inspiratie opdoen? Onze toonzaaladviseurs staan klaar om met jou te ontdekken welke kleuren, materialen, formaten én legpatronen bij jouw woonstijl passen.

Gerelateerde producten

Keramische wandtegel | 7.6x30.2 cm | Neutra Cool Grey Glossy 7.6x30.2cm  0.80cm Beschikbaar € 49,99
Keramische vloer- en wandtegel | module | Tilestone Belgium Stone Grey Antraciet  1.00cm Beschikbaar € 44,99
Keramische parkettegel | 15.3x58.9 cm | Pecan Taupe 15.3x58.9cm  0.75cm Beschikbaar € 22,99
Keramische wandtegel | 6.5x20 cm | Artisan Aqua Glossy 6.5x20cm  0.80cm Beschikbaar € 49,99
Keramische wandtegel | 13.2x13.2 cm | Artisan Aqua Glossy 13.2x13.2cm  0.80cm Beschikbaar € 49,99
Keramische parkettegel | 75x150 cm | Tilestone Nordic Oak Chevron Natuur  1.10cm Beschikbaar € 59,99
Ga naar andere posts
Vorige Volgende Ga naar lijst