Hoe schade aan je terras vermijden?

Wil je dat je terras de koude regenachtige Belgische winter overleeft? Je wil natuurlijk niet dat je tegels en voegen na enkele jaren loskomen. De oorzaak hiervan is vaak dat water zich tussen de voegen een weg baant onder de tegels. Wanneer dit water opvriest, zorgt dit voor uitzetting en uiteindelijk loskomen van de tegels.
Ook thermische en bouwfysische spanningen kunnen leiden tot het loskomen van de tegels op je terras. Weersinvloeden, zoals sterke temperatuurschommelingen, zorgen voor spanning in de ondergrond. Deze spanning moet voldoende opgevangen kunnen worden door de uitzetvoegen.

Hoe kan je schade aan je terras dan vermijden? Wij bespreken alvast 7 oorzaken die invloed hebben op de onthechting van terrastegels door vorstschade en/of spanningen.

Onvoldoende contactoppervlak

Onvoldoende contactoppervlak tussen de tegels en de ondergrond zorgt voor holle ruimtes onder de tegels. Hier kan water vast komen te zitten, dat bij vriestemperaturen zal opvriezen. De uitzetting die hiermee gepaard gaat, zal de tegels doen loskomen.

Dit kan je vermijden door 100% contactoppervlak tussen de tegels en ondergrond te voorzien met dubbele verlijming. Hierbij wordt zowel de ondergrond als de onderzijde van de tegels ingestreken met lijm, waarna je de tegel met een schuivende, drukkende beweging vastzet. Zo komen de tegels goed vol in de lijm te zitten en is een goede hechting gegarandeerd.

De foute lijmkam

De foute lijmkam gebruiken is ook nefast voor je terras. Het tegelformaat en de vlakheid van de ondergrond zijn belangrijke factoren bij de keuze van een lijmkam. Je neemt best een lijmkam met een minimum vertanding van 10-12mm.

Vastzittend vocht onder de tegels

Vastzittend vocht onder de tegels zal uitzetten door vorst en hierdoor schade veroorzaken aan het tegeloppervlak. Er moet dus vermeden worden dat vocht zijn weg vindt in de onderliggende lagen van je terras. Dit doe je door drainage onder de dekvloer te voorzien met behulp van een drainagemat. Of je kiest voor vochtafdichting net onder het tegelwerk d.m.v. een ontkoppelingsmembraan.

Perforaties in de vochtafdichting

Perforaties in de vochtafdichting zorgen ook voor vocht in de ondergrond met alle gevolgen van dien. Doorboor je vochtafdichting dus nooit.

Ontbrekende of foutieve uitzetvoegen

Ontbrekende of foutieve uitzetvoegen zorgen ervoor dat de ondergrond te weinig mogelijkheden heeft tot uitzetting. Dit is nochtans essentieel bij terrassen die vaak extreme temperatuurverschillen te  verwerken krijgen.

Waar plaats je altijd uitzetvoegen?
1. Tussen het terras en de woning
2. Aan de omtrekvoegen rond je terras
3. In het oppervlak van je terras onderverdeeld in vierkante vloervlakken van maximum 4x4 meter of 3x3 meter aan de zuidkant.
4. Afhankelijk van de kleur (licht of donker) van je tegels en de oriëntatie naar de zon, zal je uitzetvoegen voorzien van 5 tot 10 meter.

Afwijkende tegelverbanden

Afwijkende tegelverbanden op je terras geven meer kans op schade. Ben je toch gewonnen voor een geschrankte of diagonale plaatsen? Zorg dat zeker voor de plaatsing van een ontkoppeling tussen de dekvloer en het tegelwerk.

Geen kwalitatieve producten gebruiken

Geen kwalitatieve producten gebruiken beïnvloedt de levensduur van je terras ook. De hechtsterkte van de tegellijm is enerzijds een belangrijke factor. Ook de vervormbaarheid bepaalt hoe groot de spanningen in de ondergrond zullen zijn. Vanuit Impermo raden we Tilestone Ecoflex Ultra S1 aan om deze flexibiliteit te verzekeren. Het opvoegen doe je dan weer best met een slijtvaste en waterwerende voegmortel, zoals Mapei Ultracolor Plus.

VRAAG ADVIES
NIK – technisch expert bij Impermo

Heb je nood aan advies in verband met de plaatsing van je tegels? Krijg je je tegels maar niet terug schoon? Ik deel mijn jarenlange ervaring graag. Contacteer me via Nik@impermo.be 

Bron: Polycaro - https://bit.ly/2VQYjtH

Ga naar andere posts
Vorige Volgende Ga naar lijst