Droom jij ook van een authentieke parketvloer, maar hoor je wel ’s dat een parket moeilijk te onderhouden is? Niets is minder waar. Met wat extra aandacht en de juiste producten geniet jij elke dag van het parket van je dromen. Impermo geeft je in deze blog enkele handige instructies en praktische tips. Kinderspel, toch?

Het algemeen onderhoud van een parket

In tegenstelling tot wat wel eens beweerd wordt, mag je een parket gewoon stofzuigen en dweilen. Hierbij moet je gewoon net iets aandachtiger zijn dan bij een tegelvloer: klap het borsteltje op het zuigstuk van je stofzuiger neer om krassen te vermijden en maak tijdens het dweilen altijd een onderscheid tussen een geolied parket en een gevernist parket. Op die manier vermijd je vlekken en beschadigingen.

Geolied parket

Een geolied parket mag je nooit met zuiver water dweilen. Zuiver water tast namelijk de beschermende olielaag van het parket aan en zorgt ervoor dat vlekken zich hardnekkig kunnen nestelen in je parket. Meng het water – op kamertemperatuur – met een voedende parketzeep en zorg ervoor dat je dweil nat genoeg, maar niet kletsnat is. Zorg er ook voor dat er voldoende luchtcirculatie is zodat het water snel kan verdampen en uw houtvloer de tijd niet krijgt om het water te absorberen.


Één keer per jaar, én direct na de plaatsing, geef je je parket wat extra verzorging met een conditioner. Dweil eerst zoals hierboven beschreven en breng daarna de conditioner aan zonder water toe te voegen. Doe dit met een microvezeldoek en laat achteraf een zestal uur drogen.

Gevernist parket

Een gevernist parket mag je - in tegenstelling tot een geolied parket - wél met zuiver water (op kamertemperatuur) dweilen. Toch is maandelijks een scheutje parketreiniger toevoegen aan het water zeker een aanrader. Voor extra bescherming en behoud van de kleuren, raadt Impermo wel aan om de vloer éénmaal per jaar te behandelen met een conditioner voor geverniste parket, om krasjes op te vullen en zo te vermijden dat je vloer gaat afschilferen. Ook na de plaatsing, behandel je je gevernist parket het best eerst eens met een conditioner.

EHBK: Eerste hulp bij krasjes

Hoe voorzichtig je ook bent, iedereen maakt wel eens een krasje in zijn parket. Meestal blijft de kras echter vrij oppervlakkig, en is ze met enkele simpele tips weg te werken. Ga bij een gevernist parket in geen geval plaatselijk opnieuw vernissen. Dit kan namelijk voor een kleurverschil zorgen met de rest van je parket. Wat je wel kan doen, is de krasjes proberen op te vullen met de vloerpolish.


Bij een geolied parket zijn krasjes erg eenvoudig weg te werken: schuur de beschadigde plek licht op met een schuurpapiertje met fijne korrel, benevel de vloer zodat de houtporiën zich openen en ‘vul’ de poriën met olie. Haal vervolgens de overbodige olie weg met een stofdoek.

SUPERTIP VAN IMPERMO

Kocht je net een huis met een fantastische geoliede parket, maar staat de vloer vol krassen? Doe dan een beroep op een professional om de volledige vloer op te schuren en van een nieuwe olielaag te voorzien!

Ben je ervan overtuigd dat het onderhoud van een parket helemaal niet zo moeilijk is?
Ontdek de parketvloeren van Impermo en maak een keuze waarmee je elke dag blij bent.

Kies je parket

Ga naar andere posts
Vorige Volgende Ga naar lijst