Hier moet je op letten wanneer je tegels plaatst in de hitte

Als we ons nog aan hittegolven mogen verwachten, kunnen we maar beter voorbereid zijn. Evenzeer als het gaat om de plaatsing van je vloer, want die plaats je best tussen 5 en 25 graden. Niet alleen de luchttemperatuur is van belang. Ook met de temperatuur van de ondergrond, de chape en de materialen op zich dien je rekening te houden. Buiten deze temperaturen wordt een goede werking van de producten niet meer gegarandeerd, dus informeren is de boodschap.
Lees onderstaande tips en bereid je voor op deze zomerklus.

Chape

Chape kan bij temperaturen hoger dan 25° C sneller uitdrogen dan je verwacht. Dit leidt tot verbranding van de bovenste laag. Het water in de chape verdampt waardoor er onvoldoende vocht blijft voor een chemische reactie met het cement. Hierdoor gaat de binding van het cement verloren. Om dit probleem zoveel mogelijk te vermijden kan je in de eerste uren na uitvoering je vloer licht bevochtigen met een plantenspuit. Ook zoveel mogelijk schaduw creëren is een mogelijkheid. Gebruik geen afdekking, want daardoor duurt het langer voordat je chape droogt. Zijn de temperaturen hoger dan je gedacht had tijdens het leggen van de chape en is de binding niet gebeurd zoals het hoort? Geen zorgen, begin dan opnieuw en vervang de verbrande laag met een nieuwe laag van ten minste 5 cm.

Tegellijm

Een extra aandachtspunt is de tijd tussen het aanbrengen van de tegellijm en het plaatsen van je tegels, ook wel de open tijd genoemd. Ongunstige omstandigheden zoals directe zon, droge wind, hoge temperaturen of een sterk zuigende ondergrond kunnen ervoor zorgen dat je maar enkele minuten de tijd hebt om je tegels te plaatsen. Controleer daarom altijd of er geen huidvorming op het lijmoppervlak heeft plaatsgevonden en of de lijm nog nat is. Twijfel je? Dan kun je de bestaande lijmlaag beter verwijderen en opnieuw vermengen in de mengkuip. Het toevoegen van extra water raden we af, omdat het de hechting minder sterk kan maken. Ook voor de vroege werkers onder ons is het belangrijk om voor extra schaduw te zorgen zodat de tegels gedurende de dag niet opwarmen. Door de stijgende temperaturen van de tegels kan de lijm namelijk alsnog verbranden en later loslaten.

Voegsel

Ook voegsel kan bij warm weer te weinig vocht bevatten voor een goede hechting. Het voegmateriaal wordt dan kruimelig of poederig. Dit kan je vermijden door gebruik te maken van snel uithardend voegsel. Ook vroeg in de ochtend voegen vermijdt dit probleem. Om het hechtingsproces zo goed mogelijk te laten verlopen, maak je ook hier gebruik van extra schaduw en lichte bevochtiging met een plantenspuit. Ook voor voegen raden we contactafdekking af. ’s Avonds voegen? Hoewel de tegels koel aan kunnen voelen, bevat de ondergrond nog veel restwarmte. Om dit te testen kan je koud water over de tegels gieten: je zal merken dat dit direct warm wordt.

Ga naar andere posts
Vorige Volgende Ga naar lijst