5 tips om je hoofd koel te houden deze zomer!

Hoe hou je je huis en vloer fris in de zomer? Goede ventilatie zorgt voor een constante toevoer van frisse lucht. Tegelijkertijd moet het de vervuilde, vochtige binnenlucht afvoeren. Maar hoe doe je dit in de zomer? Impermo geeft vijf tips om je hoofd koel te houden deze zomer!

Weer de zon

Een vloer van materialen zoals keramiek en natuursteen geleiden warmte goed en dragen bij aan een frisse omgeving. Je kan ook de zon tegenhouden door gordijnen, jaloezieën en luiken overdag dicht te houden. Zeker in de slaapkamers moet het goed donker blijven, zodat je ’s avonds terechtkomt in een koel slaapklimaat. Sta je graag op met natuurlijk zonlicht? Dan kan je twee dingen doen: koop een wake-up light dat zonlicht nabootst wanneer je wakker wilt worden. Of breng een beschermende laag aan op je ramen die uv-straling filtert en de warmte beperkt, maar wel licht doorlaat.

Night cooling

Ooit gehoord van night cooling? In scholen, kantoren en andere publieke gebouwen waar veel licht en energie verbruikt wordt, kan het soms onaangenaam warm worden in de zomer. Om de kosten zo laag mogelijk te houden en toch op een energie-efficiënte en milieubewuste manier de temperaturen te reguleren, zetten steeds meer bedrijven ’s nachts hun ramen open, gebaseerd op digitale automatisering of smart buildings en networking. Natuurlijk kan je het principe thuis simpel toepassen: zet de ramen ’s nachts open (vergeet het vliegenraam niet!). Heb je thuis massief parket? Dan is optimale ventilatie des te belangrijker! In de zomer zet het namelijk uit. Bij meerlagig parket vormt dit gelukkig niet zo’n probleem, want hier worden de verschillende houtlagen haaks verlijmd. Dit maakt hem stabieler, waardoor je meerlagig parket ook zwevend kan plaatsen. Heb je toch nood aan koelte? Door ’s nachts te ventileren of te investeren in slimme raamsystemen, zoals zonwerend glas, houd je je huis en vloer koel.

Op de lange termijn

Ben je toe aan een renovatie of een frisse opknapbeurt? Begin dan meteen met goede isolatie die je ‘s winters warm houdt en ‘s zomers koel. Ook goed om te weten: in België kom je in aanmerking voor verschillende premies wanneer je besluit om je huis te isoleren. Een plantaardige investering op de lange termijn loont ook: begroeiing aan de buitenkant op de muren en bomen of struiken in de tuin zorgen voor schaduw en beschermen je huis tegen de warmte. Heb je een plat of licht hellend dak? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van een groen dak: ecologisch, esthetisch en isolerend!

Zet je apparatuur zoveel mogelijk uit

Sommige apparaten in je huis verbruiken veel elektriciteit en geven daardoor warmte af. Deze warmte wordt, zeker overdag, vastgehouden. Denk dus twee keer na voordat je ’s ochtends de oven gebruikt om je broodjes op te warmen en gebruik zo min mogelijk lampen. Dat lijkt misschien weinig, maar als je alle afgegeven warmte bij elkaar optelt, scheelt het toch meer dan je denkt. Ook kan je zo veel mogelijk apparaten van de oplader halen of helemaal uitzetten: daarmee verminder je ook nog eens je energieverbruik!

Ventilatorhacks

Last but not least: kan jij wel tegen een beetje hitte? Of heb je bovenstaande tips lang geleden al ter harte genomen? Ben je met een ventilator meer dan tevreden? Dan geven we nog een aantal ventilatorhacks met je mee die de dure en klimaatonvriendelijke airconditioner teniet doen! Door een vochtige doek over de ventilator te plaatsen, wordt het koude water verdampt door de geprojecteerde lucht en versnelt het de temperatuurdaling in je kamer. Dit kan je ook doen met een (of twee) bevroren fles(sen) water. Je kan een ventilator ‘s avonds ook in een raam- of deuropening plaatsen voor een constante aanvoer van frisse lucht tussen buiten en binnen of tussen verschillende kamers.

Ga naar andere posts
Vorige Volgende Ga naar lijst