Geen fan van een houtkachel of radiatoren aan de muren van je nieuwe woning? Dan is vloerverwarming misschien wel de meest geschikte – en meest elegante – oplossing voor jou. Maar kan je vloerverwarming combineren met eender welke tegel? En kan het ook onder een parket? Impermo geeft een antwoord op al jouw vragen over vloerverwarming.

First things first

Vloerverwarming is niet enkel ruimtebesparend, maar ook erg energiezuinig (tot wel 20% minder energieverbruik) en allergievriendelijk, want het laat het stof in huis minder opwaaien. Toch is het belangrijk om doordacht te werk te gaan wanneer je voor vloerverwarming kiest, want niet elke vloer kan zomaar bovenop vloerverwarming geplaatst worden.

Eerst en vooral moet de vloer die op de verwarmingselementen komt een beperkte isolerende werking hebben. Kies je bij klassieke kachels of centrale verwarming net een goed isolerende vloer, ga je bij vloerverwarming net andersom te werk. Idealiter kies je een vloer met een lage warmteweerstand: de warmte moet natuurlijk door de vloer kunnen en zo de ruimte verwarmen. Deze weerstand wordt uitgedrukt in R-waarde en zou kleiner dan 0,1 m2K/W moeten zijn. Een te hoge warmteweerstand is enkel goed wanneer je vloer geen warmte of koude mag doorlaten en dus fungeert als isolatie.

Kan het met jouw droomvloer?

Eigenlijk zijn de meeste vloeren wel geschikt om op vloerverwarming te plaatsen, al zijn er vaak wat voorwaarden of extra plaatsingsvoorschriften aan verbonden. Zo kan het nooit misgaan met een natuursteen. Deze nemen de warmte erg goed op en geleiden die vlotjes naar de aanpalende ruimte. Bij een lichtere natuursteen wordt wel aangeraden om de dekvloer extra te beschermen tegen roestvorming aan de hand van een wapeningsnet die bedekt is met kunststof.


Ook keramische tegels en keramisch parket lenen zich perfect voor een plaatsing op vloerverwarming dankzij hun lage warmteweerstand. Hou bij de plaatsing van je tegels wel zeker rekening met de uitzetvoegen, en zeker bij niet-doorlopende voegen. Plaats je je tegels bijvoorbeeld in wildverband? Dan ben je best extra aandachtig opdat je barsten of loszittende tegels voorkomt.

Met welke vloeren gaat het wat moeilijker?

Heel wat mensen denken verkeerdelijk dat een parketvloer niet te rijmen valt met vloerverwarming. Dit is echter niet waar. Wél is het zo dat hout leeft en dat sommige houtsoorten minder of niet geschikt zijn.

Vloerverwarming & parket*: tips

1. Ga voor ultramoderne vloerverwarming die diep genoeg geïnstalleerd kan worden.
2. Zorg dat een geleidelijke verwarming mogelijk is. Hout is namelijk niet bestand tegen plotse temperatuurwissels.

3. Werk het hout niet af met lak. Dit gaat schilferen.
4. Vermijd al te veel tapijten of vloerbekleding. De R-waarde van hout is al vrij hoog en extra bekleding is dus zeker niet aan te raden.
5. Kies voor een eiken parket. Es, beuk, maple of robijn wordt afgeraden wegens te gevoelig aan vocht, droogte en warmte.

* Deze tips gelden ook voor laminaatvloeren (waar sowieso altijd een speciale ondervloer aangeraden wordt).

SUPERTIP VAN IMPERMO

Laat je voor, tijdens en na de plaatsing van je vloerverwarming en vloer adviseren door experts ter zake. In de toonzalen van Impermo helpen onze opgeleide toonzaaladviseurs je met veel plezier bij het kiezen van dé perfecte vloer voor op jouw vloerverwarming!

Gerelateerde producten

Keramische vloer- en wandtegel | 60x120 cm | Tilestone Manhattan Light Grey Licht Grijs  0.90cm Beschikbaar € 14,99
Ga naar andere posts
Vorige Volgende Ga naar lijst