PARKET - Inclusief warme voetjes

De gezelligheid, de duurzaamheid, het grote aanbod; wij snappen wel waarom je voor
parket kiest. Parket heeft een warme uitstraling. Combineer je dit met vloerverwarming,
dan voeg je letterlijk en figuurlijk warmte toe aan je interieur.

MEERLAGIG PARKET: EEN MUST

Meerlagig parket en vloerverwarming zijn een perfecte combo. Bij meerlagig parket wordt een toplaag verlijmd op een gestabiliseerde onderlaag, bestaande uit een tweelaagse, drielaagse of meerlaagse opbouw. Door deze stabiliteit zal meerlagig parket minder krimpen, uitzetten of kromtrekken bij veranderingen in temperatuur. Bovendien heeft meerlagig parket een dunnere opbouw dan massief parket, waardoor het rendementsverlies beperkt blijft. Massief parket is immers een blok massief hout waarin een tand- en groefverbinding wordt aangebracht voor de plaatsing.

FEELING HOT HOT HOT

Voor aanvang van het leggen van de parketvloer moet de chape steeds 28 dagen oud zijn en dient men het WTCB of fabrikant eigen opstartprotocol te respecteren. Vermits er bij de opstart van de vloerverwarming nog restvocht naar boven komt, is het aangeraden om te wachten met plaatsen van de parket totdat het restvochtgehalte in de chape gedaald is tot 2% CM (0,3% CM bij anhydriet vloeren). 48 uur voor de plaatsing van het parket moet de verwarming uitgeschakeld zijn.

KEN DE LUCHTVOCHTIGHEID

Het parket van je dromen gekozen? Voordat je begint aan de plaatsing, laat je het hout best acclimatiseren. De houten planken moeten gedurende 3 tot 7 dagen wennen aan de temperatuur en luchtvochtigheid van de ruimte waar ze komen te liggen.

Hierbij mag de temperatuur niet lager zijn dan 10°C en niet hoger dan 20°C. De relatieve luchtvochtigheid moet tussen 40% en 55% liggen. Met een luchtvochtigheidsmeter kan je de waarden eenvoudig nakijken. Liggen de waarden te laag? Om de luchtvochtigheid te regelen bestaan er luchtbevochtigers. Deze apparaten verdampen het water om zo de luchtvochtigheid te verhogen. Zeker een aanrader in combinatie met vloerverwarming !

(bron: WTCB)

WARME VOETJES GEGARANDEERD

Een zwevende parketvloer wordt – met het oog op een optimale warmtetoevoer – niet aangeraden in combinatie met vloerverwarming. De luchtlaag werkt immers extra isolerend, waardoor het warmterendement daalt. Een verlijmde plaatsing biedt in tegenstelling tot een zwevende opbouw een stabielere opbouw en een mooie ‘volle’ klank. De te gebruiken lijm moet uiteraard geschikt zijn voor het verlijmen op vloerverwarming.

Drie tot zeven dagen na de plaatsing dient de temperatuur van het water weer in stappen van 5°C opgevoerd te worden tot de gewenste gebruikstemperatuur.

Ga naar andere posts
Vorige Volgende Ga naar lijst