Cementtegels & Design tegels: Veelgestelde vragen

Cementtegels & Design tegels

Wie authentiek interieur zegt, zegt in één adem cementtegels. Op deze pagina zullen we enkele antwoorden geven op een aantal "veelgestelde vragen" met betrekking tot cementtegels.

Waaruit bestaan cementtegels?

De cementtegel bestaat uit cement, zand en water. Deze wordt aangevuld met een toplaag van marmerpoeder en kleurpigment. Het bindmiddel cement zorgt voor de uitharding. DIt is in tegenstelling tot keramische tegels, waar de harding wordt bekomen door het bakken van de klei in een oven.

retro-tegel-cementtegel-cementtegels-cement-tegels-impermo

Hoe worden cementtegels gemaakt?

De productie van cementtegels gebeurt in mallen waarin eerst als toplaag een mengsel van water, witte cement, marmerpoeder en kleurpigment wordt gegoten.  Een rooster zorgt voor de afbakening van de verschillende kleuren van een motief.  Bovenop deze toplaag van enkele millimeters wordt een mengeling van water, cement en zand gestort.  Het geheel wordt onder hoge druk geperst. Het cement is het bindmiddel dat zorgt voor de uitharding.  Achteraf wordt het oppervlak soms nog licht schoongevreven en met een impregneermiddel behandeld.

Op bovenstaande foto zie je een cementtegel in Portugese stijl. Deze zijn van oorsprong een Andalusische vorm van kunst. Portugese cementtegels kunnen zowel buiten als binnenshuis gebruikt worden. Ze geven de ruimte een kleurrijke en zeer aantrekkelijk uitzicht. Hieronder vind je een foto terug van een cementtegel in zwart witte kleur die wordt gebruikt als accentmuur.

Hoe moet je cementtegels plaatsen?

Onze plaatsers raden aan om de cement tegels altijd te verlijmen. Bovendien dient de ondergrond  vlak, onbuigzaam, proper, droog en vetvrij te zijn.

Alvorens je de vloer gaat leggen, kan je het best een tegelplan maken. Werk zoveel mogelijk vanuit het midden, zodat een zo groot mogelijk vlak van onverzaagde patroontegels ontstaat. Tip: hanteer een smalle voeg want de patronen van de cementtegel komen dan het mooiste uit. Ten slotte raden onze partner-plaatsers ook aan om nooit antraciet of zwarte voegen te gebruiken, omdat de pigmenten ernstige vlekken veroorzaken in cementtegels. De beste keuze lijkt ons dan ook grijs.

cementtegels-impermo-retro-tegels-cement-plaatsing-vintage tegels

Hoe moet je cementtegels onderhouden?

Bij het dagelijkse onderhoud is het voldoende om te stofzuigen en te dweilen. Je kunt daarvoor een zachte of groene zeep gebruiken.

De eerste behandeling daarentegen is iets complexer. Eerst moet je de tegels, voordat je ze legt, behandelen met een vlekstop middel en nadien de lijmresten en overtollig voegsel verwijderen. Het oppervlak van de cementtegel is poreus van aard.

Om de tegels te beschermen tegen vuiligheid en vervelende vlekken is het belangrijk om je vloer te reinigen met Lithofin vloerzeep. Dit is een soort natuurzeep.

Een andere optie is je vloer te behandelen met een impregneermiddel (voor bescherming op lange termijn). Bijvoorbeeld Litohfin MN Vuiloplosser is hier een voorbeeld van.

Gerelateerde producten

Handgemaakte cementtegel | 20x20 cm | Trocadero Ristretto Zwart  1.60cm Beschikbaar € 49,99
Handgemaakte cementtegel | 20x20 cm | Trocadero Vivalto Veelkleurig  1.60cm Beschikbaar € 49,99
Ga naar andere posts
Volgende Ga naar lijst