De klassieke visgraatvloer: een blijvende trend

Een houten vloer in een visgraatmotief: een populaire keuze die perfect past bij heel uiteenlopende woonstijlen. We zetten enkele inspirerende mogelijkheden op een rij. Van vloeren die pure authenticiteit ademen tot onderhoudsvriendelijke varianten.

Een visgraatvloer zien we regelmatig terug in een Scandinavische woonstijl. Daarbij horen vooral neutrale tinten en zachte materialen, zodat het geheel rustig blijft. Maar dit legpatroon duikt even goed op in een klassiek interieur. Het patroon is namelijk een knipoog naar het verleden. Combineer dus gerust met luxueuze elementen!

Het is in ieder geval een tijdloze vloer die warmte en verfijndheid uitstraalt. Vooral in grotere ruimtes, zoals de woonkamer, komt de vloer tot zijn recht. In kleinere kamers of ruimtes met veel hoeken en kantjes wordt het al snel te druk. Denk hierbij aan kinderkamers of bureauruimtes. Smallere planken zijn in dat geval een beter alternatief om bij dit patroon te gebruiken.

Authenticiteit troef

Een visgraatmotief wordt klassiek gecreëerd met houten planken. LMB Sedarland Rituals Herringbone, bijvoorbeeld: één en al authenticiteit. Het is een beige-grijs geolied eiken parket met veel knopen en barsten en een manueel verouderde afwerking. 

Mag het iets subtieler? LMB Oakland Pure T&G heeft een warme basis met rijke kleurvariaties. De lichtgeborstelde toplaag van 3mm werd behandeld met een onzichtbare olie om de natuurlijke uitstraling te benadrukken. La Maison du Bois Visgraat Brut heeft eveneens een natuurlijke uitstraling, maar het resultaat is tegelijkertijd strak. Deze planken zijn verder onbehandeld. De kleur en de afwerking kies je dus zelf!

Keramische parketvloeren in visgraatmotief

Droom je van een visgraatmotief in je interieur maar geef je toch de voorkeur aan een budget- en onderhoudsvriendelijkere optie? Dan is Tilestone Woods Oak een goede keuze. Het is een perfecte imitatie van een pure, onbehandelde eiken plankenvloer. De look is eerder strak en rustig, doordat het keramische parket geen noesten bevat. 

Ook Pecan Taupe en Pecan Beige zijn bijzonder onderhoudsvriendelijke tegels die in visgraatmotief geplaatst kunnen worden. Ze zijn bovendien prima geschikt in combinatie met vloerverwarming.

Tot slot is de Tilestone Truewood-collectie het ontdekken waard. Het formaat (15 x 90 centimeter) van dit keramisch parket leent zich opnieuw zeer goed voor een visgraatmotief. Beide kleurvarianten hebben een zeer natuurgetrouwe uitstraling door de lichte kleurnuances en de mooi afgewerkte knopen.

Zelf een visgraatvloer plaatsen?

Om zelf een visgraatmotief te plaatsen bij jou thuis, heb je planken nodig van eenzelfde lengte. Die lengte bepaal je trouwens zelf. Hoe langer de planken, hoe groter het patroon. In grotere ruimtes kan je dus zeker een groter patroon gebruiken. Maar de ultieme tip: zorg ervoor dat de grootte van het patroon in verhouding is met de grootte van de ruimte. Meer over legpatronen en de plaatsing ervan? Dat lees je hier in een andere blogpost!

Ga naar andere posts
Vorige Volgende Ga naar lijst