Haal kleur in huis met patroontegels

Patroontegels zijn dé eyecatchers in een landelijk of klassiek interieur, en vinden vaak zelfs hun plekje in de modernere woning. Bij Impermo zijn we helemaal dol op dit type tegels. Het authentieke karakter, de ruime keuze aan kleuren en motieven, het duurzame materiaal… what’s not to like? Ontdek in dit blog alles wat je ooit wilde weten over patroontegels, en nog veel meer.

Back to the roots: Portugal

De typische patroontegels zoals wij ze vandaag de dag kennen zijn eigenlijk Portugese tegels. Daar noemen ze de tegels azulejos, wat dan weer Arabisch is voor gepolijste steen. Verondersteld wordt dat de Moren de schildertechniek via Perzië naar Portugal meebrachten, en de tegels zo hun intrede in Europa maakten. Aanvankelijk werden de tegels met de hand gemaakt en met marmerpoeder in verschillende patronen gekleurd. Vandaag de dag gebeurt dit uiteraard machinaal, waardoor elke tegel exact hetzelfde patroon en dezelfde vorm heeft zonder aan charme in te boeten.

De ambacht achter de tegels

Vroeger werden patroontegels altijd als cementtegel vervaardigd, maar de cementen onderlaag was erg gevoelig voor vlekken, krassen en andere schade. Wie hier toch voor koos, liet de tegels vaak impregneren, zodat ze minder poreus werden en een beschermlaagje kregen. De afgelopen decennia wint de keramische patroontegel echter steeds meer aan populariteit. Keramische tegels worden immers vervaardigd uit droge klei, waarna ze uitgehard, gebakken en geëmailleerd worden. Het resultaat? Een kleur- en maatvaste tegel die véél onderhoudsvriendelijker is dan zijn authentieke broertje.

Een blikvanger van formaat 

In het assortiment van Impermo hebben we patroontegels in heel wat verschillende formaten en kleuren. Zo vind je altijd iets wat bij jouw stijl of woning past. Liefhebbers van de cottage-stijl vinden bijvoorbeeld ongetwijfeld hun gading in de Paul & Jane-collectie. Wat dacht je bijvoorbeeld van de zwart-witgekleurde Paul & Jane Dudley voor de keuken of de speelse Derby of Coventry? De tegels van Paul & Jane zijn beschikbaar in de formaten 15 bij 15 cm of 20 bij 20 cm.

Gek op patroontegels, maar minder dol op de plaatsing? Maak het jezelf dan gemakkelijk met een grotere patroontegel uit onze Victorian- of Salsa-collectie. Deze tegels zijn er respectievelijk in de formaten 45 bij 45 cm en 60 bij 60 cm en hebben de look van patroontegels van 22,5 bij 22,5 en 20 bij 20. Zo doen de Victorian Hampton Grey en de Salsa Soroa je ongetwijfeld denken aan de statige Franse herenhuizen van weleer. Vandaag tref je deze tegels aan in zowel een luxueus klassiek interieur als een modern landelijk huis. Of als unieke, gewaagde touch in jouw minimalistische woning natuurlijk. Voor de echte durvers!

Ontdek het assortiment

Elke dag blij met je keuze: ontdek onze patroontegels
Laat je inspireren in onze toonzalen en win waardevol advies in bij onze experts.

Gerelateerde producten

Keramische vloer- en wandtegel | 20x20 cm | Paul & Jane Pattern Dudley Zwart  0.80cm Beschikbaar € 39,99
Keramische vloer- en wandtegel | 20x20 cm | Paul & Jane Pattern Wilton Licht Grijs  0.80cm Beschikbaar € 39,99
Keramische vloer- en wandtegel | 20x20 cm | Paul & Jane Pattern Derby Blauw  0.80cm Beschikbaar € 39,99
Keramische vloer- en wandtegel | 20x20 cm | Paul & Jane Pattern Coventry Groen  0.80cm Beschikbaar € 39,99
Keramische vloer- en wandtegel | 15x15 cm | Paul & Jane Belle Epoque Provence Licht Grijs  0.80cm Beschikbaar € 39,99
Keramische vloer- en wandtegel | 15x15 cm | Paul & Jane Belle Epoque Paris Groen  0.80cm Beschikbaar € 39,99
Keramische vloer- en wandtegel | 45x45 cm | Victorian Hampton Grey Donker Grijs  0.96cm Beschikbaar € 34,99
Ga naar andere posts
Vorige Volgende Ga naar lijst