Met dit stappenplan wordt het plaatsen van VYGO kinderspel

Planken die losschieten, opnieuw moeten beginnen, beschadigingen: zelfs een eenvoudige taak kan plots een nachtmerrie worden. Met de tips van Impermo ben je voorbereid op elke uitdaging en kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Lees hier hoe je naadloos, simpel en snel je VYGO vinylvloer legt.

Bepaal met wat voor materiaal en ruimte je te maken hebt

De eerste stap? Zorg voor een propere, droge ondergrond. Controleer dus altijd op scheuren, vochtige plekken, vuil en andere onregelmatigheden. Op die manier bepaal je namelijk wat je nodig hebt aan materialen. We raden aan om je VYGO vloer 48 uur te laten acclimatiseren in gesloten verpakking voordat je begint met leggen. Idealiter is de omgevingstemperatuur minstens 18° C.

Maak een plan en begin met de eerste rij planken

Leg je de vloer horizontaal of verticaal? Met de eerste manier maak je de ruimte breder, de laatste creëert diepte. Wie niet bang is van wat extra snijwerk, kan natuurlijk ook voor het diagonaal plaatsen gaan om een kleine kamer groter te maken bijvoorbeeld. Keuze gemaakt? De meeste VYGO vinylvloeren bevatten een geïntegreerde ondervloer. Heb jij een variant gekozen zonder ondervloer? Dan moet je deze eerst apart uitrollen. Daarna leg je de eerste plank in de rechterhoek van de kamer met de tongkant naar de muur. Je kan de tong van de planken verwijderen door aan de bovenkant in te snijden en af te breken. Installeer van daaruit de eerste rij planken en houd rekening met 8-12 mm tussen de muur en de vloer voor uitzetting. Controleer de technische fiche om de exacte afstand van de randvoeg van jouw VYGO te kennen. Denk ook na over het patroon in je vloer. Houd je van een strak afgemeten herhaling of juist in wildverband? Elk patroon creëert een ander ruimtegevoel. Eén van de meest mooie en populaire manieren van leggen is wanneer de voegen van de rijen op 1/3 van de lengte uit elkaar liggen.

Zo klik je het meest effectief je vloer in elkaar

Klik de verbinding tussen de twee planken in elkaar door de eerste plank recht naar beneden te duwen, in de groef van de tweede plank. Vergeet niet om de verbinding te verstevigen door er met een rubberen hamer op te kloppen. De eerste twee rijen bepalen de rest van je werk: leg je deze precies en met aandacht, dan volgt de rest vanzelf. Klaar voor de tweede rij? Lijn deze uit met de eerste rij planken. Klik de eerste plank van de tweede rij door de tong aan de lange zijde in de groef te klikken, de plank in een hoek van 45 graden te houden en de plank van de tweede rij vervolgens naar beneden te drukken. De tweede plank kan dan aan de tweede rij verbonden worden door deze eerst in elkaar te klikken met de eerste plank van die rij. Vervolgens kan de tweede plank in zijn geheel worden opgetild tot een hoek van 45 graden om de lange zijde in de eerste rij te klikken. Herhaal dit voor elke plank en rij.

Goed om te weten

Natuurlijk kan er onverhoopt een plank beschadigd raken. Het beste wat je kan doen is om de planken die je daarna hebt gelegd voorzichtig los te klikken en opnieuw te beginnen: geduld loont, want zo blijft je vloer intact. De vinyl planken kunnen met een metalen lat en een zaag, of een stevig Stanleymes, afgekort worden. Zo snijd je gemakkelijk de planken bij en kan je het restje gebruiken voor de volgende rij (tenzij de plank kleiner dan 15 cm is geworden).

Navigate through our posts
Previous Next Go to all blogs