Gevernist of geolied parket?

Vernis of olie? De beschermlaag die je kiest voor je parketvloer hangt in de eerste plaats af van de look & feel die je wilt creëren. Beide behandelingsmethoden zorgen er in ieder geval voor dat je vloer langer mooi blijft en beter bestand is tegen krassen en vlekken. Maar waar zit nu precies het verschil tussen beide? We zetten de kenmerken, voor- en nadelen even op een rij.

GEOLIED PARKET

Olie zorgt voor een verzadigingsproces in een parketvloer: de olie dringt in de houtnerven van het parket tot die volledig verzadigd zijn. De vloer zal iets donkerder kleuren en de natuurlijke print van je hout blijft mooi behouden. Bij inval van scheerlicht op geolied parket is het onderlinge verschil in glansgraden tussen de planken mooi zichtbaar. Geolied parket creëert zo een authentieke look en is vooral populair in rustiekere, landelijke interieurs.

 

Wat bij krasjes? Krassen zijn gemakkelijker weg te werken bij geolied parket dan bij gevernist parket. Plaatselijk licht opschuren, opnieuw verzadigen met olie en je zal geen kleurverschil merken.

Zelf oliën? Parketolie kan je manueel of machinaal aanbrengen. Vooral een onbehandelde look, waarbij het uitzicht van het natuurlijke hout benadrukt wordt, is populair. Daarvoor zijn vooral Woca Invisible Primer en Woca Invisible Oil heel geschikt. Die producten geven lichte houtsoorten een prachtig, soft feel en ademend oppervlak. Het resultaat is een vloer die zowel comfortabel is om op te lopen als zacht aanvoelt.
 

Hoe onderhouden? Woca Invisible Oil Care herstelt en onderhoudt vloeren die behandeld zijn met Woca Invisble Primer en Woca Invisible Oil. Dat verzorgingsproduct vernieuwt het geoliede oppervlak en stimuleert de olie om vlekken en slijtage te weerstaan. Op die manier blijft je vloer bestand tegen vloeistoffen zoals water, koffie, thee en rode wijn.

GEVERNIST PARKET

Vernis sluit de poriën van het hout volledig af. Op die manier voorkom je dat vloeistoffen in het hout trekken. Die vlekbestendigheid maakt een geverniste parketvloer een betere keuze dan geolied parket voor keukens, badkamers en andere ruimtes met intensief gebruik. Bij vernis treedt bovendien amper verdonkering op en verkrijg je een egale glansgraad bij inval van scheerlicht. Gevernist parket is dan ook geliefd in moderne, strakke interieurs.

 

Wat bij krasjes? Krassen die ontstaan in de vernislaag, kan je opvullen met een polish. Plaatselijk opnieuw vernissen, is moeilijk omdat er al snel kleurverschil kan optreden. Bij grote beschadigingen kan je dus beter de volledige vloer opnieuw vernissen.


Zelf vernissen?
Vernissen doe je met een synthetisch of watergedragen product. Synthetische vernis is zeer slijtvast en biedt een goede bescherming. Bij eiken vloeren en voor een kleurloos effect is de watergedragen variant het meest geschikt.

Hoe onderhouden? Een parketvloer met vernis is gemakkelijk in onderhoud. Afhankelijk van het gebruik, breng je om de 4 à 7 jaar een nieuwe vernislaag aan.

Bij Impermo hebben we enkele parketvloeren in het aanbod die nog onbehandeld zijn. Denk maar aan LMB Nature Regular T&G, La Maison du Bois Brut, en Brut. De kleur en afwerking van deze parketvloeren bepaal je dus zelf, in functie van je persoonlijke smaak en de gebruiksintensiteit. Je kiest tussen verschillende soort vernis en olie, of je behoudt de onbehandelde look door afwerking met onzichtbare primer en olie, zoals hierboven beschreven. Andere parketvloeren uit het aanbod werden wel al behandeld met vernis of (onzichtbare) olie.

Vind een toonzaal in de buurt

Kom langs in één van onze toonzalen en laat je adviseren door onze enthousiaste medewerkers.

Gerelateerde producten

Meerlagig parket tand en groef | 19x190 cm | LMB Nature Regular T&G Bruin  1.40cm Beschikbaar € 53,99
Meerlagig parket tand en groef | 9x54 cm | LMB Brut Gerookt onbehandeld  1.50cm Beschikbaar € 62,99
Ga naar andere posts
Vorige Volgende Ga naar lijst