Ben je op zoek naar originele interieurtips om je kinderkamer op te frissen? Heb je besloten om je inrichting compleet over een andere boeg te gooien? Of ben je net verhuisd en weet je niet waar te beginnen? Met onze tips wordt een kinderkamer inrichten niet alleen eenvoudig, maar ook een groot avontuur. Haal het kind in je naar boven, want een rijke fantasie draagt bij aan de ideale kinderkamer.

Een levendige verbeelding

Een speelse toets aan de kinderkamer helpt bij het stimuleren van de creativiteit. Zoek daarbij naar interactieve elementen. Zo bestaan er grote kleurplaten die je aan de muur kunt hangen. Kinderen ontdekken namelijk op jonge leeftijd de kleurpotloden en stiften. Een kleurplaat aan de muur is niet alleen leuke decoratie, maar zorgt er ook voor dat ze een basis hebben waar ze even los mogen gaan.

Combineer krijt- en magneetverf met kleurplaten en creëer zo een grote speelwand. Wil je het minimaler houden? Wissel visuele prikkels, zoals een muursticker of kleurrijke patronen, af met een of twee interactieve elementen, zoals een speelkleed. Ook kun je een speciaal plekje maken voor het mooiere speelgoed waar ze vaak mee spelen en trots op zijn.

Opgeruimd staat netjes

Bergruimte is de sleutel tot een kalme kinderkamer. Wil je het echt slim aanpakken? Zorg dan voor meubels die ruimtebesparend zijn – ga voor een hoogslaper bijvoorbeeld – en opruimen stimuleert. Maak opruimen leuk door een verzamelkist te maken op wielen. Zo kan je kind deze makkelijk door de kamer heen rijden en het speelgoed verzamelen. De kist kun je ook personaliseren door deze samen te verven of de naam van je kind erop te schrijven in speelse letters.

Houd er rekening mee dat kinderen niet overal bij kunnen. Reserveer de hoge planken voor beddengoed en seizoenskleding en de lage lades en kasten voor speelgoed en knutselgerief. Als je ze makkelijker toegang geeft, dan zullen ze sneller het opruimen leren.

Droom zacht

Verlichting kan het verschil maken in sfeer, met name ‘s avonds of tijdens de wintermaanden. Mix & match basisverlichting met accentverlichting en lieve nachtlampjes in de vorm van dieren. Voor oudere kinderen zijn er radiowekkers of slimme verlichting waardoor ze sneller en minder vermoeid aan de ontbijttafel zitten. ’s Nachts naar de wc? Met een glow in the dark trekschakelaar vinden kinderen snel hun weg. Ook het klassieke glow in the dark sterrenstelsel aan het plafond blijft een tijdloze tip.

Een leven lang leren

Het bureau is een belangrijke plek waaraan kinderen kunnen spelen, knutselen en leren. Een ideale kans dus om een simpele tafel te transformeren tot een leerrijke wereld met prikborden en slimme wijsheden aan de muur. Hoe ouder je kinderen worden, hoe belangrijker het wordt om een aangename en rustige plek te creëren waar ze hun schoolwerk kunnen doen.

Het bureau is niet de enige plek waar geleerd mag worden. Verdeel de kamer in verschillende zones, zoals een boekenhoekje met kussens of een hobbyruimte waar ze hun muziekinstrument kunnen bespelen of een andere hobby kunnen uitoefenen.

Ten slotte kan een plant op de kamer kinderen leren om op jonge leeftijd voor iets te zorgen. Bovendien is een eenvoudig te verzorgen kamerplant, zoals een sanseveria, pannenkoekenplant of maranta, luchtzuiverend en dus goed voor de gezondheid.

Veiligheid voorop

Natuurlijk is veiligheid het allerbelangrijkst. Zeker voor de kleintjes is het goed om de kamer na te gaan op verwarming, stompe hoeken en stopcontacten. Maak losse draden vast aan de muur en fleur ze op met decoratieve kabelclips. Daarnaast is het altijd een goed idee om boeken- en ladekasten te verankeren in de muur.

Last but not least: betrek je kinderen in het creatieve proces! Verwerk hun lievelingskleur in het interieur, ga voor een muursticker naar hun keuze of verf samen de muren. Zo voelt je kindje zich al meteen thuis in de nieuwe kamer. Veel plezier met inrichten!

Ontdek VYGO hier

Supertip van Impermo: de VYGO vinylvloer is ijzersterk en slijtvast. De mooie natuurgetrouwe houtnerven en -knopen zorgen voor een warme uitstraling. Ideaal voor een knusse kinderkamer!

Ga naar andere posts
Vorige Volgende Ga naar lijst