3 tips om de juiste vloerkleur te kiezen

Wat is de meest geschikte kleur voor je nieuwe vloer? In de eerste plaats kies je natuurlijk op basis van je persoonlijke smaak. Maar hou ook het eindresultaat voor ogen. Kan de kamer optisch meer ruimte gebruiken of wil je net gezelligheid creëren? Hou je van een strak interieur of mag het iets warmer aanvoelen? Kleuren zullen steeds bepalend zijn voor de sfeer van een ruimte.

Een zee van ruimte of een knus gevoel?

Is de ruimte waarin je nieuwe vloer komt eerder aan de kleine kant? Als je je vloerkleur goed kiest, dan kan je de ruimte optisch vergroten. Een bleke vloer zal het licht reflecteren en creëert zo een open gevoel. Wil je het tegenovergestelde resultaat bekomen, namelijk de ruimte kleiner doen aanvoelen en meer gezelligheid creëren? Kies dan voor een donkere vloer. Keramische tegels met een donkergrijs oppervlak bijvoorbeeld, maken de ruimte meteen een pak knusser.

Een lesje kleurenpsychologie

Wanneer je een vloerkleur kiest, is het belangrijk om na te gaan welk effect kleuren hebben. Lichte kleuren hebben een vrolijke uitstraling. Geel staat voor optimisme en plezier, terwijl wit en beige een gevoel van zuiverheid opwekken. Grijs is dan weer vredig en koel, maar ook tijdloos. Een authentiek gevoel bekom je met bruine kleuren en zwart straalt klasse uit.

Combineer met de rest van je interieur

Wat voor meubels zal je in de ruimte plaatsen en welke kleuren hebben de muren? Zorg voor eenheid maar durf het geheel ook hier en daar te doorbreken door een natuurlijk contrast te creëren. Aarzel bijvoorbeeld niet om verschillende kleuren of houtsoorten met elkaar te combineren. Zo kan een eiken parketvloer heel mooi combineren met meubilair in een donkere houtsoort, zoals notelaar. Door lichte muren en lichte houten meubels te combineren met een lichte vloer, geef je de ruimte eerder een serene sfeer. Daarmee speel je op veilig, maar loop je ook het risico om een eentonig of karakterloos interieur te krijgen. Wil je wat pit toevoegen? Breng dan een contrasterende kleur in je interieur.

Stalen uit je huidige interieur kunnen je op weg helpen richting de perfecte match. Baseer je vloerkleur op materialen en kleuren die jouw interieur typeren: een velours kussenhoes, een lederen stoel, een juten mand… Breng foto’s of stalen van die elementen mee naar de toonzaal en je voelt veel gemakkelijker aan welke vloer thuishoort in jouw interieur.

Naar Room Designer

Wil je bovenop deze tips een nog realistischere inschatting maken van hoe jouw droomvloer tot z’n recht komt in je interieur? Probeer dan Room Designer uit. Maak een foto van de ruimte en creëer een simulatie met eender welke vloer. Zo weet je meteen welke kleur het beste past.

Ga naar andere posts
Vorige Volgende Ga naar lijst